TRY
Türkçe
Nemrut Dağı

İçindekiler

Nemrut dağı

Nemrut Dağı Nerede? Nemrut Krater Gölü, Nemrut Heykelleri, Koruyucu Heykeller, Nemrut Dağı Efsanesi, keyifli bir seyahat için biletiniz.com den en ucuz otobüs bileti ara, uygun uçak bileti al.

big title

Nemrut Dağı Nerede?

Nemrut Dağı, Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri olan Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer almaktadır. Nemrut Dağı konum olarak Kyadibe köyünün yakınında olup, Adıyaman il merkezine de ortalama 87 kilometre uzaklıktadır. Adıyaman'ın en güzel tarihi yerlerinden biridir.

Nemrut Krater Gölü

Nemrut Dağı tarihi zamanlarda bile aktif volkanlardan biridir. Nemrut Dağı 1441'de şiddetli bir şekilde patladı ve bugün tamamen sönmüş değil. Aslında en son lav püskürmesi 1141 yılında olmuştur. Jebel Nemrut kalderasındaki sıcak gölün varlığından dolayı dağda hala sıcak gazlar bulunmaktadır. Nemrut Dağı'nın aktif bir yanardağ olduğunu söyleyemesek de durgunluk evresinde olduğunu söyleyebiliriz.

Nemrut Heykelleri

Koruyucu Heykeller: Kartal ve Aslan : 

Aslan ve kartal heykelleri, nöbetçi hayvan heykelleri olarak bilinir. Tanrılar zincirinin başında ve sonunda çiftler halinde durdular ve onları korudular. Ancak, Dört Muhafız'ın sadece birkaç heykeli hayatta kaldı.

Kartal, Kommagene krallığının göksel egemenliğini simgeliyor. Ayrıca mirlerini insanlara iletmede Zeus'un aracısı olarak bilinir. Aslan, Kommagene krallığının yeryüzündeki egemenliğini simgelemektedir.e

Kral Antiochos (Sonradan aldığı ismi ile Theos):

I. Antiochus'un ölümünden sonra yanında bulunan diğer tanrıların onun itibarını ebedi kılacağına inanmış ve onların yanına kendi heykelini yaptırmıştır. Aslında ilk keşifleri Antipchos'un başı yapmadı. Heykelin başı, bölgedeki kalıntılar arasında kaldığı için ancak 1953 yılında başka bir amaç için yapılan arama sırasında keşfedildi. Bir kaide üzerinde, Zeus ve Apollon'da olduğu gibi, elinde bir demet dal tutarken görülür.

Kommagene: 

Tanrılar dizisindeki tek kadın tanrının heykeli bereket tanrıçası Kumagin'dir. Bereketi simgeleyen nar ve üzüm süslemeleri, Kral Antiochus ile Zeus arasında yer alan heykelin başına dikkat çekiyor. Aynı şekilde meyveler sırtta kaide üzerinde ve rulo üzerinde yer alır. Aslında Cumagin'in başı, devasa heykellerin keşfedilmesinden sonra 1963 yılına kadar ait olduğu kaidenin üzerindeydi, ancak 1963'te heykele yıldırım çarptı ve Cumagin'in başı diğer heykeller gibi yere düştü.

 

Zeus:

Tüm tanrıların tanrısı, yüce tanrı Zeus zincirin ortasındadır. Boyut olarak diğerlerinden daha büyük olduğunu da belirtmekte fayda var. Zeus, kafasına bir Pers tacı (tacı) takmış olarak tasvir edilmiştir ve çenesi kırılmış gibi görünse de aslında sakaldır. Kaidesinde, omzunda bir pelerinle görülür.

Apollon:

 Işık ve mantığı da simgeleyen Zeus'un oğlu Apollon, Zeus'tan sonra dizide yerini alır. Kendisinden küçük sakallı babası Zeus'un aksine Apollon da elinde bir dal tutmaktadır. Bir ceket giymiş olarak tasvir edilmiştir.

Herakles: 

Serinin son heykeli Zeus'un oğlu ve ölümlü simyacı Herakles, insanın doğaya karşı verdiği mücadeleyi simgeliyor. Zeus gibi sakallı olarak tasvir edilen Herakles, elinde bir asa tutmaktadır.

Bazı bilginler ayrıca Antiochus'un ile Mithridates ve birkaç rahibin buraya taşıneneler. eski heykellerden eteğinde bir tünel olduğuna inanılırken, daha sonraları taşla kaplanmıştır.

Nemrut Dağı Efsanesi

Hakkında dedikodular çıkan bu dağın en gerçekçi hikayesi Kommagene uygarlığına dayanmaktadır. Dağdaki eserler aslında Kommagene Krallığı'nın kültürel yapısı hakkında pek çok ipucu veriyor. Bir tür türbeyi donatmak için dikilmiş heykeller, antik çağda dünyanın iki karşıt kutbunu kapsıyor. Bir yanda Yunan ve Roma tanrılarını betimleyen eserler, diğer yanda eski doğu geleneklerinin bir izdüşümünü görmek mümkündür.

Güneşin doğuşunun ve batışının en iyi izlenebildiği tepe olarak bilinen Nemrut Dağı, üzerindeki Nemrut oymaları veya Nemrut harabeleri ile dünyanın sekizinci harikası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. İki bin yıldır bu dağın tepesindeki dev heykeller Adıyaman'ı yöneten Kommagene krallığının en büyük mirasıdır.

İçindekiler

Önerilen Seyahat Yazıları

Başkent’in Gizli Hazineleri: Tarihi ve Kültürel Keşifler ile Ankara’da Gezilecek Yerler
Türkiye’nin başkenti Ankara, genellikle siyasi ve bürokratik bir şehir olarak bilinir. Ancak bu şehir, sadece bu yönleriyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginliğiyle de görülmeye değer bir yerdir. Devlet kurumlarının idari merkezi olarak bilinen Ankara’da gezilecek yerler listesi aslında sanıldığından daha uzundur ve her türden turiste hitap edecek seçenekler bulunabilir. İster tarihi mekanları keşfedin, ister doğal güzelliklerin tadını çıkarın, ister eğlenceli aktiviteler yapın, Ankara size unutulmaz bir tatil deneyimi sunacaktır. İşte Biletiniz.com’un sizler için hazırladığı Ankara gezi rehberi ve Başkent’in gizli hazineleri:
Dünyanın Bilinen En Eski Yerleşimi: Göbeklitepe
Dünyanın keşfedilen en eski yerleşimlerinden olan Göbeklitepe için şimdi yola çıkma zamanı! Bu yazımızda “Göbeklitepe Nerede?”, Göbeklitepe tarihçesi ve hikayesi, “Göbeklitepe’nin önemi nedir?” gibi soruların detaylarını bulabilirsiniz. Göbeklitepe’ye şaşırtıcı bir tarih yolculuğu için biletiniz.com’dan en ucuz otobüs biletini veya en uygun uçak biletini hemen alabilirsiniz!
İstanbul ve Çevresinde En İyi Doğa Yürüyüşü Rotaları Hangileridir?
İstanbul'un karmaşasından uzaklaşarak doğanın kucaklayıcı sükunetine adım atmak isteyenler için birbirinden özel rotaları keşfetmeye hazır mısınız? İstanbul ve çevresindeki gezilecek yerler o kadar çeşitli ki, hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Bu yazımızda, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp nefes alabileceğiniz, yeşiller içinde kaybolabileceğiniz ve tarihi izlerle dolu rotalardan bazılarını bir araya getirdik. İstanbul'un gizli cennetlerine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır olun!
Uçak Biletiİstanbul Uçak BiletiAnkara Uçak Biletiİzmir Uçak BiletiAntalya Uçak BiletiAdana Uçak BiletiKıbrıs Uçak Bileti
Popüler Havayolları
THYPegasusSunExpressAnadoluJetGermanwingsDeltaEmirates
© 2023 tüm haklar saklıdır. Biletiniz.com